dijous, 6 de juny de 2013

MONTSÓ 2013: HOMENATGE A GUILLEM DE MONT-RODÓN

- 24, 25 I 26 DE MAIG 2013 -

Per segon any consecutiu ARCOFLIS viatjava de nou cap a l'aragonesa població de Montsó per la celebració de l'homenatge a Guillem de Mont-rodón motiu pel qual s'engalana tornant enrere fins a l'època medieval.

Guillem de Mont-rodon (també escrit: Montrodon o Montredon) (Taradell, Osona, 1165 - 1225) fou Mestre de l'Orde del Temple a la Corona d'Aragó i tutor del rei Jaume I d'Aragó des del 1214 al 1217. El seu pare també s'anomenava Guillem de Mont-rodon i sa mare s'anomenava Guillema. Nasqué al casal de Mont-rodon de Taradell i pertanyia al llinatge dels Mont-rodon.

El 1203 féu desapropiació i ingressà a l'Orde del Temple. Del 1207 al 1211 fou nomenat comanador de Gardeny i posteriorment fou nomenat mestre del Temple al Regne d'Aragó, Catalunya i el Comtat de Provença. Va lluitar al servei del rei Pere II d'Aragó en la Batalla de Las Navas de Tolosa i en la Batalla de Muret, on morí el rei Pere. Després de la mort del rei, anà a Roma per reclamar al Papa Innocenci III la restitució de l'infant Jaume, que es trobava retingut per Simó IV de Montfort. L'any 1214 se sotmeté al legat papal Pietro di Benevento l'any 1214 i seguint les diposicions del testament de la mare de l'infant Jaume I d'Aragó, el Papa Innocenci III alliberà el jove rei que era ostatge del croat francès Simó IV de Montfort i l'entregà a l'Orde del Temple, esdevenint-ne Guillem de Mont-rodon el seu educador i protector al castell templer de Montsó. Allí restà l'infant Jaume dels 6 als 9 anys, fins que el 1217 un grup de nobles aragonesos i catalans en demanaren la seva sortida. El 1220 fou nomenat pel rei Jaume I Procurador General de les rendes reials a Catalunya i el rei l'elogià en la seva crònica per la seva lleialtat.

I així a mitja tarda del divendres havent carregat el vehicle partírem per retrobar-nos de nou amb els companys de recreació.

A mitja tarda vam arribar a Montsó just quan el temps començava a canviar. Del dia maco i assolellat que gaudirem de bon matí a mesura que passava el temps s'anava omplint el cel de núvols que amagaven parcialment el sol i començava a bufar un vent que poc a poc va anant agafant intensitat fins arribar a ser insuportable. Els companys de A.C.H.A. van arribar amb una enorme furgona plena de material que s'havia de descarregar al castell per a poder muntar al matí del dia següent.

I així donant tots un cop de mà començarem a descarregar i fer un grapat de viatges portant material per les empinades costes del castell lluitant contra el fort vent que feia. Una vegada tot descarregat i ja sent l'hora de sopar ens reunirem tots plegats i soparem a l'interior de l'església del castell. Finalitzat l'àpat i cansats de l'esforç vam anar a dormir, uns al castell i d'altres en una residencia al mig del poble.

El dissabte ens vam llevar molt matí per a poder muntar-ho tot abans de que el castell obrís les portes als visitants. El cel era molt clar però el que no havia canviat era el fort vent que ens va acompanyar durant tot el dia i que ens va impedir de muntar el tendal i la zona de tir amb arc obligant-nos també a muntar els pavellons en un altre lloc més arrecerat del castell per evitar que se'ls endugués el vent.

A la part de dalt del castell els companys de Feudorum Domini havien muntat en una de les dependències una cuina totalment equipada segons l'època plena de detalls on hi havia de tot. La taula duia un gran mantell i a sobre hi havia plats, gerres per aigua i vi, coberts per a menjar, utensilis de cuina, cullerots, espelmes i llums per a veure-hi, etc. Al fons hi havia situada una estanteria amb cistells i recipients per a guardar la vaixella i més objectes d'enllumenat i en un racó un trípode de ferro subjectava una enorme olla per a cuinar.

En una altra sala que també ens cediren es recreava una habitació o estança d'un noble on també es trobava una taula al fons de la mateixa on hi havia un taulell d'escacs, espelmes, cofres, una daga, un capell i un casc amb facial. Al costat hi havia una cadira de tisora i a sobre d'unes pells descansava un altre casc per entrar en batalla. Una altra taula duia una gerra d'aigua, copes i plats i una bandeja amb fruita.

Just al costat s'hi trobava un cofre amb roba i objectes del noble i a sobre del mateix reposava un enorme llaüt signe de que al personatge també li agrada la música. A l'altra banda de la paret separat per una gran catifa que cobreix el fred terra de l'estança s'hi trobava el llit del guerrer on mantes i coixins garantien el descans del seu ocupant. Tota la sala estava presidida amb una preciosa creu símbol de la religiositat del noble.

I no acaba aquí la decoració del castell doncs en una altra sala annexa s'hi recreava una petita capella amb una escrivania on un monjo hi treballava fent manuscrits sobre una taula amb plomes, tintes i pergamins o es dedicava a la lectura d'un parell de llibres de temàtica religiosa. Al fons de la sala hi havia situat un petit altar decorat amb un elegant mantell. Al centre del mateix s'hi trobava una creu i una pintura representant temàtica religiosa i al l'altra paret o mur hi havia una banqueta amb els hàbits del monjo per a fer misses.

També a la mateixa porta del castell es situa un cos de guàrdia amb una taula i un parell de soldats que flanquejaven la porta d'accés que a les ordres d'un sergent feien guàrdia i escorcollaven a tothom que trobaven sospitós per a vetllar per la seguretat del castell i els seus habitants. De tant en tant unes donzelles portaven aigua fresca per a fer més suportable la guàrdia.

A l'exterior del castell, en una petita ala del castell situarem l'exposició d'armament. Com sempre vam mostrar al públic visitant tota una gran varietat d'armament doncs en l'exposició s'hi trobaven casc, espases, dagues, maces, martells de guerra, manguals, destrals, llances, pals de foc, armadures, escuts, puntes de fletxa, arcs, ballestes, etc. Un gran sortit de material de guerra que els nostres companys explicaven a tothom que o preguntava les seves característiques i funcionament.

En un racó de les muralles i més arrecerat del fort vent que bufava aquest dissabte s´hi trobava el petit taller del pelleter que amb paciència i habilitat anava confeccionant diferents objectes. Va començar fent unes sabates arreglant la sola de les mateixes, va fer un cinturó de llengua de serp (una manera de lligar el cinturó) de pell per a un company que li demanà i arreglà algunes sabates, cinturons i objectes dels companys que així li van requerir.

Amb això passàrem el matí sense poder tirar amb arc doncs, per culpa
del vent, va ser impossible muntar el mur de palla de seguretat i que també fem servir de diana i era molt difícil poder tirar una fletxa amb garanties.

Vam dinar plegats a la cuina que havíem preparat al castell i a la tarda vam continuar igual que havíem fet durant el mati fins que al finalitzar la tarda assistirem a una desfilada pels carrers del poble fins a un pavelló on soparem amb la gent del poble i acabant al mateix lloc amb un impressionat concert a càrrec de Lurte que feu les delícies de tots els assistents.

El diumenge despertà amb una gran notícia, sobretot per els arquers, doncs el fort vent que hi hagué el divendres i el dissabte es tornà una lleu brisa perfecte per muntar la zona de tir amb arc que fou el que primer vam fer desprès d'un bon esmorzar. Situarem el tir amb arc a continuació de l'exposició d'armament pel fet de que els visitants poguessin veure bé i des de un lloc segur les practiques de tir amb arc.

Vam estar practicant fins que els companys de A.C.H.A. van decidir fer un torneig de arquers. O tenien ben preparat i fou una sorpresa per a tots doncs d'una caixa que duien van treure tres trofeus que lluïen força bé a les muralles del castell. Es decidí fer el torneig a base de punts, assignant a una diana diferent puntuació en funció de on es clavava la fletxa, més puntuació al ben mig de la diana i menys a mesura que s'allunyava del mig.

També es van fet quatre rondes de dos arquers per tirada a diferents distancies de tir. El públic que aleshores es trobava visitant l'animada exposició d'armament animava a tots els arquers participants. El torneig s'acaba i tres arquers foren el guanyadors que reberen els trofeus de mans dels organitzadors.

El resultat fou el següent:

Guanyador del torneig: Jaume Montull del grup ARCOFLIS
Subcampiona del torneig: Elisa Montserrat del grup ARCOFLIS
Tercer classificat: Claudio Payo del grup A.C.H.A.

 

 
Acabava el torneig just quasi a l'hora de dinar cosa que vam fer, això si, aquesta vegada a l'aire lliure i gaudint de un bon dia començant a agafar consciència de que una vegada acabat l'àpat tindríem que desmuntar tot el que els dies anteriors havíem muntat, tornant a pujar i baixar carregats tot el camí empedrat del castell fins a l'entrada on tornàrem a carregar de nou l'enorme furgoneta. Així o vam fer i una vegada acabat l'esforç ens acomiadarem dels nostres amics fins a la pròxima i tornàrem cansats i satisfets de nou a casa nostra.


Més fotos de l'esdeveniment a: