divendres, 30 de setembre de 2016

VILAFRANCA DEL PENEDÈS 2016: EXPOSICIÓ "EL CAMPAMENT MEDIEVAL EN EL SEGLE XII"

24 I 25 DE SETEMBRE DE 2016

Dins la VIII edició de les Jornades Medievals que ARCOFLIS organitza cada any a Vilafranca del Penedès, un dels esdeveniments previstos es va celebrar els dies 24 i 25 de setembre i no va ser altra cosa que la nostra tercera exposició medieval consecutiva. Ja varem començar l'any 2014 dins la VI edició de les Jornades Medievals que muntarem l'exposició titulada "Vestir-se en temps de Pere el Gran", que tingué la seva continuïtat en la VII edició del 2015 que va portar per títol "El Guerrer Medieval". Ara en el 2016 hem fet la tercera exposició, de nom "El Campament Medieval" que al igual que les dues anteriors va tenir un gran èxit i una gran afluència de públic.

Com ja és habitual la Parròquia de Santa Maria, a qui donem de nou les gracies, que sempre s'ha interessat per l'àmbit cultural i didàctic de les nostres exposicions i esdeveniments, ens tornà a cedir de nou la Capella dels Dolors, espai que hem utilitzat sempre, per a transformar-la en una reduïda part del que seria un campament medieval del segle XIII on poder ensenyar en un petit espai tot el que fa referència al títol de l'exposició.

Així doncs a l'interior de la Capella dels Dolors muntarem diferents zones que recreaven a la perfecció aquest petit tros de campament, com per exemple, una tenda que recreava una petita capella de campanya de l'Ordre del Temple. En ella s'observa la figura d'un cavaller templer resant abans d'anar a la batalla sota la mirada del seu maestre també present.

També vam muntar una altra tenda medieval que
recreava l'estança d'un noble on s'observava la figura d'un noble cavaller davant de la seva tenda. la figura del noble duia tota la indumentària militar que utilitzaria en batalla.úniques, gambessó, cota de malla i sobreveste vestien el seu cos mentre que crespina apelfada, capmall i casc tancat li cobrien i protegien el cap. Espasa, llança i escut complementaven la vestimenta total del cavaller.

En una altre espai d'aquest improvisat campament vam muntar una zona d'entrenament d'arquers on dues figures d'aquers s'entrenaven amb els seus arcs longbow, els tipics i populars arcs de guerra anglesos fent punteria a un tronc que servia com a diana.Aquí es podien veure diferents tipus d'arcs, puntes de fletxa, ballestes, broquels, bracamartes i la vestimenta d'un arquer.

Una altra part del campament, que minimament hem recreat,
seria la zona destinada a menjador o taverna on la soldadesca i la milícia popular es trobaven per xerrar, menjar, beure i segurament explicar i fanfarronejar de les seves vivències en batalla. Aquí, al voltant de tres taules i al voltant d'un foc de campament on es cuinaven bons i calents brous es troben tres figures assegudes a taula, dos milicians que beuen i una dona que els serveix vi a les seves copes. Sobre les taules s'hi trobava la coberteria típica de la època.

I per últim i no menys important la figura d'un mercader i d'un artesà. El mercader tenia la funció de proveir de tot tipus de vestimenta, calçat, estris i armament a tota la tropa mentre que l'artesà es dedicava a arreglar roba, calçat. etc.

Durant els dos dies que estigué oberta l'exposició
vam tenir una enorme afluència de públic i com a conseqüència d'aquest èxit també vam tenir que obrir un dia més, el matí del dilluns que fou motivat degut a que els professors del col·legi de Sant Ramon de Penyafort s'interessaren per el que fèiem i volien portar els seus alumnes a l'exposició. I així es presentaren a visitar la nostra exposició més de cent alumnes del col·legi, de diferents edats en grups d'uns 25 alumnes per visita i que per espai d'una hora atenien i preguntaven per tot el que veien i escoltaven. Un fet que ens va agradar moltíssim.


Més fotos de l'esdeveniment a:

I aquest vídeo: