20 d’octubre 2021

OLÈRDOLA 2021: XIII JORNADES MEDIEVALS - XIII ARCOFLIS AMB LA MARATÓ DE TV3

16 D'OCTUBRE DE 2021

Durant molts anys sempre hem fet les nostres Jornades Medievals a Vilafranca del Penedès i en l'edició d'enguany, per variar una mica, hem volgut fer alguna cosa diferent com la de sortit fora de la vida i ubicar-nos en un lloc i un entorn diferent. I quin milloc per a fer-ho que el Castell d'Olèrdola, un enclavament arqueològic on s'hi troben restes de pobladors com el ibers, els romans.

A l'alta edat mitjana, el recinte fortificat va tornar a ésser habitat. Segons la 
documentació, Olèrdola fou "fundada" l'any 929 per Sunyer I de Barcelona (912-954), que va fer construir una muralla perimetral, les esglésies de Sant Miquel (dins muralla) i de Santa Maria (fora muralla) i el castell. Al llarg del segle X, en el marc de les lluites territorials entre cristians i musulmans, el castrum d'Olèrdola tingué un destacat paper en el control i defensa de la Marca sud del Comtat de Barcelona. Va patir moltes ràtzies musulmanes com la de l'any 985 d'Almansor, que saquejà el pla de Barcelona, la mateixa capital i va vèncer a la Batalla de Rovirans.

A inicis del segle XII, s'inicia la decadència d'Olèrdola i el desplaçament de la població vers la plana. La gran invasió almoràvit de l'any 1108, darrere de les incursions musulmanes en territori català, causà la devastació d'Olèrdola. Els comtes, un cop retirats els invasors, intentaren estimular la repoblació concedint àmplies franqueses, demanant la col·laboració del monestir de Sant Cugat i encarregant la custòdia de castell i ciutat a Jordà de Sant Martí, els descendents del qual en posseïren la castlania fins al segle XIII.

I en aquest marc incomparable i ple d'història ens hem traslladat en aquesta edició per a seguir fent el que més ens agrada, explicar una part de la historia d'una manera fàcil, entendible, dinàmica i divertida tal i com hem fet els últims darrers anys.

En una zona del recinte històric vam muntar una mini exposició dedicada únicament al tir amb arc medieval on s'hi van exposar diferents arcs medievals com el longbow anglès que va dominar l'occident conegut a l'època i l'arc asiàtic, en totes les seves modalitats, que va ser una de les millors armes de guerra en la zona oriental. També s'exposaren fletxes, estris propis d'un arquer, diferents cotes de malla i una nodrida varietat de puntes de fletxa que causaren la curiositat de gran part del personal.

Contribuïen a les explicacions donades una serie de làmines que
completaven visualment tot el que s'explicava sobre el tir amb arc medieval, com eren els arquers, per que servien les diferents puntes de fletxa, com evolucionen les puntes de fletxa amb els canvis de cota de malla, quines tàctiques feien servir els arquers en una batalla, etc., i respondre a totes les preguntes que ens feia el públic assistent.

I ben al costat vam muntar unes dianes i preparar uns arcs per que tothom qui ho desitjava podia tirar unes fletxes sota la direcció i supervisió dels nostres monitors de tir amb arc i sentir-se per uns moments com un arquer medieval. Com sempre va ser un èxit de participants doncs gaudir d'aquesta experiencia sempre agrada a tothom.


Mes fotos de l'esdeveniment a: