18 de juliol 2010

L'ARC LLARG ANGLÈS (LONGBOW)

L'arc llarg anglès (longbow), també anomenat arc llarg gal·lès, era un poderós tipus d'arc llarg (de grans dimensions per al tir amb arc) amb prop de 2 m d'altura, usat pels anglesos i gal.lesos durant l'edat mitjana tant per a la caça com per a la guerra. Els arcs llargs van ser particularment eficaços contra els francesos en la batalla d'Agincourt durant la Guerra dels Cent Anys.

DESCRIPCIÓ

Existeixen diverses descripcions de l'arc llarg medieval. No queden arcs llargs anteriors al segle XV i res més que 130 des del Renaixement. Les descripcions de la seva longitud abasten des dels 1,2 a 2,11 metres i estaven fets de teix normalment encara que el freixe i altres fustes també fossin utilitzats. Les estimacions per a la tensió que podien suportar aquests arcs varien considerablement. Les estimacions fetes amb exemplars trobats al Mary Rose aconseguien una tensió de 72-82 kg (706-804 N) En un arc llarg modern és de 27 kg o menys, a més que avui dia no es trobin arquers de tir llarg capaços d'usar arcs amb una tensió de 82 kg amb precisió.

Pel que fa a la longitud de l'arc, no hi ha un acord. A l'Europa continental era com a regla general qualsevol arc més llarg de 1,2 metres. La Royal Antiquaries Society de Gran Bretanya proposa entre 1,5 o 1,83 metres de longitud. Richard Bartelot de la Royal Artillery Institution expressa que l'arc estava fet de teix, amb 1,83 metres de llarg, amb una fletxa de 914 mm. Gaston Phoebus en 1388 va escriure que un arc llarg ha de ser "de teix o de fusta de boix, 1,78 metres d'alçada entre els punts d'unió de les cordes".

L'abast d'aquesta arma medieval és desconegut, amb estimacions des dels 165-228 metres. Els arcs llargs moderns tenen un abast efectiu de fins a 180 metres. Una rèplica d'un arc llarg del Mary Rose podia disparar una fletxa de 53,6 g. a 328,0 metres i una de 95,9 ga una distància de 249,9 metres.

Cal tenir en compte que l'arc llarg tenia un gran abast, i era precís, però no es donaven aquestes condicions al mateix temps. Els tiradors de primera mantenen actualment, que no es pot garantir el tir a un objectiu individual amb més de 73 metres amb qualsevol que sigui l'arc. La majoria dels tirs a gran distància esmentats en els relats no tenien punteria encara que es compensava amb milers d'arquers llançant voleies de fletxes a un exèrcit complet, tenint com objectiu a una massa gran amb una distància determinada podien perllongar el seu abast notablement. En el seu moment això va ser considerat sorprenentment precís, i amb els estàndards d'avui en dia així era. Els estàndards per a la precisió han canviat dràsticament en l'era moderna. Actualment l'arc no es pot comparar amb un fusell, que utilitzat per un tirador expert pot encertar un blanc en concret a 548 o 732 metres.

De mitjana un arquer de tir llarg podia deixar anar fins a 12 fletxes en un minut. Es diu que: "l'arc llarg era la metralladora de l'edat mitjana: exacte, mortal, posseïa un gran abast i una alta taxa de tirs, del vol de les seves fletxes és comparat a una tempesta". Aquest índex de tirs era molt més alt que el de les ballestes o qualsevol altra arma de projectils d'aquell període, incloent les armes de foc.

La construcció d'un arc llarg consisteix a madurar la fusta de teix entre 1 i 2 anys, llavors es treballa lentament per donar-li forma, el procés sencer pot portar fins a 4 anys.

ORÍGENS

A les illes Britàniques es té constància per primera vegada d'aquesta arma quan és utilitzada pels gal.lesos en el 633, Offrid, el fill d'Edwin, rei de Northumbria, va morir per un tir de fletxa des d'un arc llarg galés durant una batalla entre gal.lesos i mercians, més de cinc segles abans de qualsevol registre del seu ús militar a Anglaterra. Tot i això, l'arma és coneguda normalment com el "arc llarg anglès" més que el "arc llarg galés".

Almenys dos arcs llargs neolítics s'han trobat a Gran Bretanya. Un, fet de teix i embolicat en cuir, va ser trobat en el bruc de Meare, Somerset, el 1961. Va ser identificat pertanyent al neolític amb una combinació d'estratigrafia de la torba, de l'anàlisi del polen i del carboni 14 que ho datava aproximadament en 2690 + -120 a. de C., no sense el desconcert d'alguns arqueòlegs en aquell moment. Un segon va ser trobat al sud d'Escòcia en el Rotten Bottom. Estava fet de teix i data entre el 4040 i el 3640 a. de C. Un arc reconstruït tenia una força per tibar de prop de 230 N i un radi d'acció d'entre 50 a 55 metres.

La mòmia de l'home conegut com Ötzi, del període del calcolític (edat del coure), trobat a les muntanyes tiroleses de Ötztal (entre Àustria i Itàlia), portava un arc molt similar a l'exemple anterior de Rotten Bottom, amb la corda de l'arc feta d'ortiga o fibra de lli.

Les armes que s'assemblaven a un arc llarg han estat descobertes per arqueòlegs a Escandinàvia que dataven a partir del període Mesolític, fet de fusta d'om trobada al pantà Holmegaard, de Dinamarca (encara que durant el període medieval els escandinaus es caracteritzessin per l'ús eficaç de l'arc curt). Del neolític cap endavant, el teix era el material preferit, era ideal doncs el duramen intern comprimiria, mentre que l'albura externa estiraria, fent de ressort natural amb un gran abast.

HISTÒRIA

Durant les invasions Anglo-Normandas de Gal.les, els arquers gal.lesos es van cobrar un alt preu davant els invasors usant aquesta extraordinària arma de guerra. Els anglesos es van adonar ràpidament de l'impacte que l'arc llarg podia produir en el camp de batalla. Tan aviat com la campanya gal.lesa va concloure amb èxit, els reclutes gal.lesos van començar a ser incorporats en l'exèrcit anglès. Les lliçons que els anglesos van aprendre al País de Gal.les van ser utilitzades més endavant amb un efecte mortal pels mercenaris gal.lesos en els camps de batalla de França i d'Escòcia. La seva habilitat va ser exercitada sota el rei Eduardo I d'Anglaterra (1239-1307), que va prohibir tots els esports excepte el tir amb arc en diumenge per assegurar-se que es practiqués exclusivament.

L'arc llarg va decidir un bon nombre de batalles en l'edat mitjana on combatien els anglesos, les més significatives van ser la batalla de Crécy i més endavant la batalla d'Azincourt durant la Guerra dels Cent Anys.

El cos d'arquers de tir llarg va tenir especialment moltes baixes a la batalla de Patay i amb aquestes pèrdues van contribuir a la derrota puntual d'Anglaterra en aquesta contesa. Els arcs llargs van romandre en ús fins al voltant del segle XVI, quan els avenços en els armes de foc van fer de les armes amb pólvora un factor significatiu en la guerra i unitats com els arcabussers i granaders van començar a aparèixer.

Abans de la guerra civil anglesa, un fulletó titulat The Double-Armed Man advocava perquè s'entrenés als soldats en l'arc llarg i la pica, el consell no va ser seguit per gairebé ningú exceptuant algunes milícies de les ciutats. L'últim ús que es recorda d'aquests arcs en una batalla anglesa sembla ser en una escaramussa en Bridgnorth l'octubre de 1642 durant la guerra civil anglesa. Els arquers de tir llarg havien seguit sent una característica del Royalist Army, però no van ser usats en els Roundheads.

Encara que els arcs llargs eren molt més ràpids i més exactes que qualsevol arma de pólvora negra, els seus usuaris eren sempre costosos d'entrenar a causa dels anys de pràctica necessaris abans que un d'ells pogués ser utilitzat amb eficàcia. En un temps on la guerra era normalment estacional i els soldats eren camperols treballant gairebé tot l'any en les granges, l'entrenament per a un arquer de tir llarg requeria un any dedicat a això exclusivament. Un exèrcit permanent era una proposta costosa amb les regles medievals. Els exèrcits europeus continentals entrenaven ocasionalment a un cos significatiu d'arqueros de tir llarg. A causa del seu entrenament especialitzat, els arquers anglesos van ser buscats com a mercenaris per a altres països europeus, sobretot en ciutats estats italianes ia Espanya.

ÚS

Els arcs llargs són difícils de dominar perquè la força requerida per aconseguir la seva tensió és molt alta per als estàndards moderns. Es disputa la càrrega de tensió d'un típic arc llarg anglès, era si més no de 360 ​​N i possiblement més de 650 N. Era considerable la pràctica requerida per al seu ràpid i eficaç ús en el combat. Els esquelets dels arquers de tir llarg eren recognoscibles per les seves deformitats, amb els braços esquerres engrandits, i sovint la descalcificació dels ossos dels canells esquerres, les espatlles esquerres i els dits drets.
Per penetrar la cota de malla, moltes fletxes de guerra tenien puntes de "cisell" (o de "punxó") i eren bastant sòlides. Les fletxes de punxó tenen la seva punta en forma de piràmides allargades, donant un aspecte molt agut i molt estret. Aquestes fletxes pesades de guerra probablement pesaven al voltant de 65 a 100 g (o de 1000 a 1500 grans; gra és una unitat de mesura usada sovint per fletxes i els projectils). Això és 2 o 3 vegades el pes de les fletxes de fusta o d'alumini utilitzades avui en dia i de 4 a 5 vegades el pes de les fletxes modernes de fibra de carboni o anteriors al segle XX, "fletxes voladores", utilitzades en competicions amb llargues distàncies. En temps de pau, en algunes regions, portar puntes de cisell era un delicte castigat amb la forca, perquè estaven pensades per amenaçar a la noblesa, o es prenia com evidència que era un bandit. Especialistes en fletxes de guerra van ser assignats per abordar el problema amb els diversos tipus d'armadura. Per exemple, fletxes amb puntes fines i agudes esbiaixades van ser utilitzades per perforar cotes de malles, trencant un anell i per tant fent esclatar amb forat enorme en l'armadura mentre que la força de l'impacte colpejava els altres anells fora del seu lloc. Moltes fletxes de guerra tenien puntes que estaven unides només per una petita gota de cera, de manera que si es desprengués convencionalment solament sortís la vara, allotjant la punta en la víctima que li causaria gairebé segur una ferida infectada. Els efectes d'un arc llarg al segle XII són mostrats a compte de Gerald of Wales:


... en la guerra contra els gal.lesos, un dels homes d'armes va ser clavat per una fletxa disparada per un dels gal.lesos. Aquesta va travessar per la seva cuixa, amb eficàcia, on estava protegit dins i fora de la seva cama per la seva fèrria cuises, i després per la saya de la seva túnica de cuir, després aquesta va penetrar aquella part de la cadira que anomenen alva o seient i finalment aquesta es va allotjar en el seu cavall, allotjada tan profundament que va matar l'animal. (Itinerarium Cambriae, (1191))

Sobre el camp de batalla, els arquers anglesos clavaven les seves fletxes dretes a terra al voltant seu, reduint el temps que es prenia per col.locar, dibuixar l'arc i llançar-la. Un efecte addicional d'aquesta pràctica era que la punta de la fletxa causaria infecció amb major probabilitat. Els arquers s'alleugerien en la mateixa terra, però és improbable que tingués qualsevol efecte addicional. L'única manera de treure tal fletxa netament seria lligar un drap, remullat en aigua bullint o una altra substància d'esterilització, traspassar-i empènyer per la ferida de la víctima i treure de l'altra banda - això era increïblement dolorós. Hi havia eines especialitzades usades en l'edat mitjana per extreure les fletxes si l'os s'interposava i la fletxa no es podia empènyer.

El príncep Hal (posteriorment Enric V) va ser ferit a la cara per una fletxa en la Batalla de Shrewsbury (1403). El metge real John Bradmore tenia un instrument que consistia en un parell de pinces llises, una vegada que s'encaixava amb cura en la part de darrere de la punta de la fletxa, pinces s'enroscaven apart fins que s'estrenyien a les vores i permeteren que la punta pogués ser extreta de la ferida. Abans de l'extracció, el forat fet per la vara de la fletxa havia estat eixamplat per inserir els passadors de fusta allargats cap a dins de l'accés a la ferida. Els passadors eren xopats en mel, que conté antibiòtics naturals. La ferida era revestida amb un cataplasma d'ordi i mel barrejada amb trementina. Després de 20 dies la ferida estava lliure d'infecció.

Les fletxes de caça tenien generalment el que es diu un "capçal ampli" a la punta, encara que ja hagués fletxes especialitzades. Les fletxes amb capçal ampli deixen extensos talls quan perforen la carn, causant una ràpida pèrdua de sang. Una fletxa ben disparada que travessi a un cérvol per ambdós pulmons o al cor el mataria en segons. Però fins i tot una fletxa amb el capçal ampli encara que no travessi òrgans vitals podria fer que l'animal es dessagnés i morís relativament ràpid. Una fletxa amb un cap en forma de mitja lluna va ser usada per abatre ocells i altres petits animals en els arbres de manera que tant l'animal com la fletxa poguessin ser recuperats amb relativa facilitat, en canvi una fletxa normal clavada a l'animal i l'arbre, farien la seva recuperació més difícil.

TÀCTICA

Tot i que els arquers fossin víctimes a curta distància, ells realitzaven petites escaramusses prolongant el combat cos a cos i eren naturalment vulnerables a un atac comès per la cavalleria. Per tant ells eren sovint desplegats darrere de barricades, com estaques i pals clavats a la terra. Un regiment d'arquers de tir llarg era vulnerable a una emboscada fins que la seva barricada defensiva no fos completada. Aquesta pràctica va descoratjar tàctiques de batalla ofensiva perquè l'arc llarg era més eficaç quan l'exèrcit atacant carregava.

Una formació de batalla comuna:

Infanteria lleugera (com espadatxins) en el centre endavant, formats en files.

Infanteria pesada (sovint armats amb destrals allargades o armes de pal amb bill hooks sent l'arma preferida pels anglesos) en el mig centre, en files o en formació quadrada.

Arquers convencionals i ballesters a la rereguarda del centre, formats en files.

Cavalleria a banda i banda dels flancs (per protegir contra atacs), o desplegats al centre per contrarestar qualsevol bretxa o incident.

Arquers de tir llarg estaven en general als costats, amb una formació enfilada, similar a aquesta forma: \ ___/, amb el mig sent ocupat per tropes de curt abast.

Un hàbil general alternaria pluges de fletxes amb càrregues de cavalleria, de vegades alternant atacs pels flancs per induir confusió i temor en l'enemic. Les fletxes es llançaven per voleies, i no apuntant a objectius específics fins que l'enemic estigués prou proper; l'efecte psicològic sobre l'enemic de les famoses "núvol de fletxes" produïdes per aquestes voleies no devia ser subestimat.

IMPORTÀNCIA SOCIAL

La importància de l'arc llarg en la cultura medieval anglesa es pot veure en les llegendes de Robin Hood que cada vegada més va ser representat com un arquer expert i en "Song of the Bow", un poema de The White Company per Sir Arthur Conan Doyle.

Segons es diu, els francesos tenien la pràctica de treure el dit índex i el dit anular de la mà dreta de qualsevol arquer de tir llarg gal.lès i anglès capturat després de la batalla (impossibilitats per utilitzar de nou un arc). Com a resposta, aquests arquers mostraven aquests dos dits com un signe de desafiament. Es diu (sense una prova definitiva) que això ha influït en un gest insultant que es manté avui en dia a Gran Bretanya (com el que molts anomenen el Signe de V invers).

L'arc va ser l'arma triada pels rebels durant la Rebel.lió dels Camperols. A partir del moment en què la classe terratinent de Anglaterra es va fer destra amb l'ús de l'arc llarg, la noblesa anglesa va haver de procurar no involucrar-los en la incipient rebel.lió. Això era mostra del control que posseïen sobre la noblesa, el qual no existia en el continent europeu.

Hi ha un poble a Gal.les anomenat Pont-i-Bodkin ("The Bodkin Bridge"). Jeu a la vall per sota d'un palau antic gal.lès (Plas-ym-Mhowys = Palace in Powys). Des de la situació probable dels barracons al pont és més o menys uns 700 metres encara que el pont estigui aproximadament 100 metres més avall en alçada. El poble precedeix al cristianisme, la qual cosa vol dir que va ser renombrado en honor del seu "producte principal" o com de lluny pot un arquer d'elit assolir des de les casernes del palau.

MITE POPULAR

Molt temps s'ha dit que la famosa "la salutació dels dos dits" i / o el signe en "V" provenen dels gestos dels arquers gal.lesos que van fer servir l'arc llarg anglès, que van lluitar al costat dels anglesos en la Batalla de Azincourt durant la Guerra dels Cent Anys. El mite fa referència al fet que els francesos tallaven els dos dits de la mà dreta dels arquers capturats i que el gest era un signe de desafiament pels que no van ser mutilats.

Generalment, en aquesta situació, els francesos tallarien els dits índex i cor, en ser aquests "els dits de l'arc" usats per a tibar l'arc. Els arquers serien enviats de nou a les seves pròpies files, incapaços d'ajudar en la batalla. No obstant això, els companys que no havien estat mutilats seguien ensenyant aquests dos dits per espantar als seus contrincants i aquest gest es va convertir en un signe d'insult.
Aquest gest és l'equivalent anglosaxó a la figa romana.