diumenge, 18 de juliol de 2010

UN ARQUER ANOMENAT ROBIN HOOD?


LA LLEGENDA DE ROBIN HOOD

Que podríem dir d'aquest entranyable personatge que des de la nostra infància hem associat amb el tir amb arc. Durant molts anys aquest heroi mític s'ha anat transmetent de generació a generació divulgant aquesta filosofia mítica de l'heroi que a tots ens ha atret, bé a través de trobadors, joglars, llibres, còmics i posteriorment en pel.lícules que han immortalitzat a aquest personatge. Una de les qüestions principals sobre d'aquest heroi és si va existir realment o va ser una ficció medieval, producte de contes i llegendes en les petites viles angleses, que van ser cantades i divulgades per trobadors de poble en poble. Les primeres llegendes constatades daten aproximadament del 1550 segons els historiadors, després d'estudiar i contrastar manuscrits de l'època en els arxius del comtat de Nottingham apunten a la veracitat de l'existència d'aquest noble bandit.
Es creu que va viure al voltant del dècim tercer segle, hi ha un poema de William Langland escrit en 1377 que fa referència a ell, altres ressenyes històriques el situen entre 1190 i 1307. La primera narració completa basada en les llegendes que circulaven en aquella època data de 1400. Una altra gran incògnita d'aquest personatge és on va viure, hi ha una gran controvèrsia sobre dos comtats, propers entre si que van poder allotjar a aquest mític arquer: Nottingham (bosc de Sherwood) o Yorkshire (bosc de Barnsdale). Algunes balades antigues el localitzen a Barnsdale, altres posteriors el localitzen a Sherwood (Greenwood en els contes) en aquella època aquest bosc s'estenia en uns 100.000 acres, al centre d'aquest immens bosc hi havia el campament de Robin, al voltant d'un roure mil.lenari. Per la gent del lloc el bosc era un lloc perillós i no s'endinsaven en ell si no era en grups nombrosos. El lloc perfecte per viure Robin i els seus homes, allà el bosc era casa seva i el bosc els alimentava amb els nombrosos cérvols propietat del rei, els agutzils difícilment s'atrevien a entrar en aquests paratges. Un altre argument de pes per localitzar Robin en aquest bosc és el seu major enemic "l' Alguatzil de Nottingham" Quin poder o autoritat tindria aquest personatge fora del seu comtat?. Potser van ser ambdós territoris els seus dominis ja que disten només 30 Milles.
Però tot té un final, el nostre heroi sembla que va morir traït pel prior del priorat de Kirklees a mans de Sir Roger de Doncaster, allí es troba la seva possible tomba i en una lapida medieval es llegeix la inscripció: "Aquí jeu Robin Hood" potser així es va originar la llegenda que va ser explicada i transmesa de boca en boca al principi, per passar a la llegenda escrita i posteriorment a esdevenir potser en un personatge noble, bandit i advocat dels pobres evolucionant al llarg dels anys. Els primers indicis apunten a un cavaller o soldat de cavalleria, arribant a acabar com a possible comte de Nottingham donant així una versió maquillada per acontentar la noblesa lligant-la a una noble causa com eren les croades.
En l'actualitat aquest personatge ha estat immortalitzat per nombroses versions cinematogràfiques encarnades per actors com: Eroll Flynn, Kevin Costner i més recentment Russell Crowe ens han presentat a un aristòcrata noble fidel al seu rei, convertit a bandit per les circumstàncies i que lluita contra les injustícies de l'opressor enemic (els dolents de la pel.lícula).

ORÍGENS HISTÒRICS

En 1225 existeixen les primeres ressenyes escrites que es refereixen a "Robert Hod" com un bandit fugitiu, arrendatari de l'arquebisbat de York, en 1227 se'l cita com "Hobbehod". Una altra ressenya interessant data del 1850 en un document descriu a un guardaboscos Robert Hood, fill d'Adam Hood, nascut el 1280 que va viure i es va casar amb Matilda a Wakefield de Yorkshire, potser aquest Robert i Matilda són els nostres coneguts Robin i Marion.
En 1261 els arxius citen a un William de Fevre, un bandit. Un any després informes d'un oficial torna a citar a un tal "William Roberhood" o "Robinhood" potser un sobrenom, sembla que la fama del personatge va fer que tots els bandits d'aquests llocs acollissin aquest nom podent ser un sobrenom per als bandits. Abans de 1300 uns vuit personatges apareixen amb aquest sobrenom i almenys 5 amb caràcter de lladres i bandits. Sobre 1510 es publica un poema sobre Robin Hood en la qual es busca la veritable identitat d'aquest personatge, fent referències a documentació de Nottingham, Barnsdale, Sherwood i com no al Sheriff de Nottingham. Resumint sembla que va viure al segle XIII sent un personatge violent, al marge de la societat noble establerta en aquesta època, on la majoria dels camperols eren oprimits pels impostos, que moltes vegades mai arribaven al tresor reial ja que la corrupció i el suborn imperava en els estaments legals. En aquest brou de cultiu idoni la llegenda del lladre bo, que ajudava els oprimits fou encubat per la gent humil que el va establir com el seu heroi.

PERSONATGES HISTÒRICS QUE VAN PODER SER ROBIN HOOD

Amb les dades recopilades hi ha diversos possibles candidats a ser el nostre heroi però no es pot afirmar que cap d'ells ho fos

*** Robert Fitz Ooth-Comte de Huntingdon

Va néixer en 1160 i va morir el 1247, el 1746 Dr William Stukeley fixa la personalitat de Robin Hood en aquest comte que va viure a Loxley i que va viure 87 anys, Robert es va proscriure al segle XII i les seves terres van ser transmeses al comte de Chester, aquestes teories van ser rebatudes per J.C. Holt que afirma que Stukeley va alterar l'arbre genealògic de la família per afirmar les seves teories. Posteriorment Jim Lees va reafirmar les teories de Stukeley.

*** Robert de Kyme

Va néixer en 1210 i va morir el 1285, el fill gran de William de Kyme, Robert de Kyme era de Saxon, es va proscriure l'any 1226 i va viure robant i alterant la pau del regne, posteriorment en 1227 fou indultat pel rei. Segons Jim Lees Robert de Kymes mantenia una demanda territorial sobre el comtat de Huntingdon, el que va propiciar el seu salt a proscrit i el seu posterior perdó. Les línies genealògiques apunten a la veracitat de Robert Kyme com Robin Hood.

*** Robert Hood de Wakefield Rolls

Va néixer en 1110 i va morir el 1165, segons l'investigador de documentació històrica Joseph Hunter's el 1852, va arribar a la conclusió de que Robert Hood era realment Robin Hood que apareix en manuscrits en el 1316 i 1317, segons la seva teoria es va convertir a bandit per el seu suport a Thomas, comte de Lancaster qui es va revelar contra el Rei Eduard XI, a la batalla de Boroughbridge el 1322. Robert Hood va viure a Loxley prop de Sheffield, a l'edat de 15 anys va matar el seu padrastre amb una falç en una discussió, va fugir a Barnsdane i Wakefield on compareix davant els jutges per delictes menors. El 1317 el comte de Lancaster forma el seu exèrcit per lluitar contra el rei Eduard i els seus nobles, el 1322 va atacar a les forces reials a Boroughbridge i va ser derrotat i executat, de manera que tots els homes fidels a Lancaster se'ls va desposseir de les seves terres i possessions passant a ser bandits condemnats a la pobresa, Robert Hood i els supervivents van haver de buscar refugi i subsistència en els boscos de Barnsdale. Podent ser la base de llegenda que coneixem avui dia.

*** Sir Robert Foliot i descendents

En un recent llibre Tony Molyneux-Smith llança una nova teoria sobre la possible identitat de Robin Hood, situant-lo en Nottinghamshire, per a ell Robin Hood era un pseudònim de la família Foliot que mantenien una senyoria en un lloc anomenat Wellow durant el segle XIV, la proximitat amb el bosc de Sherwood permetia mantenir la relació amb els llocs que es situen les correries de Robin Hood, la família Foliot s'amagava sota aquest pseudònim per realitzar determinats delictes segons les lleis locals de l'època.

*** Robert Hod

Data de naixement i mort desconegudes el 1936 L.V.D. Owen va proposar un altre candidat al personatge de Robin Hood, basant-se en uns arxius trobats a York, de data 1226, en els quals es reflecteixen el pagament de 32 xílings i 6 centaus pels mobles i objectes de Robert Hod fugitiu segons notes adjuntes a l'escrit, sembla ser que era arrendatari de l'arquebisbat, no hi ha més evidències de les seves activitats com bandit al marge de la llei.