divendres, 30 de juliol de 2010

VILAFRANCA DEL PENEDÈS 2009 - I ARCOFLIS AMB LA MARATÓ DE TV3

11, 12 i 13 DE DESEMBRE DE 2009

En Arquers i Companyia de la Flor de Lis sempre hem volgut ser un grup solidari i donar suport d'alguna manera amb alguna de les causes que afecten l'ésser humà. Per això vam decidir crear les de Jornades Medievals a favor de La Marató a Vilafranca del Penedès (Barcelona) seu de ARCOFLIS

LA MARATÓ DE TV3

La Marató de TV3 és un projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i està enfocat a l'obtenció de recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen cura.

Però La Marató de TV3 va més enllà de la recaptació de fons. Busca sensibilitzar sobre les malalties que tracta la població catalana i potencia la investigació científica per prevenir-les i / o curar-les. Per a La Marató és tan important la recaptació de diners com la divulgació científica, la conscienciació i l'educació de la societat en la cultura científica.

El 1992, TV3 va ser la televisió pública pionera a Espanya a fer una telethon. Aquest tipus de programa, amb una llarga tradició televisiva als Estat Units i altres països europeus, es va plantejar com un repte per a la televisió autonòmica de Catalunya que, avui en dia, està plenament consolidat.

El programa de televisió, que se celebra cada any al mes de desembre, té una durada aproximada de 15 hores en directe i està conduït per un o dos presentadors, que, com la resta de l'equip, fan una autèntica marató.

Anualment el segueixen més de 3 milions de persones, recapta una mitjana de 7 milions d'euros i genera una mobilització ciutadana tan extraordinària que s'ha consolidat com la gran festa de la solidaritat a Catalunya. A més, és el programa que recapta més fons en tot l'estat espanyol i aconseguint situar-se al mateix nivell de les maratons internacionals de més prestigi.

El programa combina la sensibilització pública, amb l'entreteniment i la divulgació científica. Durant l'emissió s'explica la realitat de les malalties a través del testimoni directe de les persones que les pateixen, dels seus familiars, de metges i dels científics que tenen relació amb el tema, sempre amb l'ajuda de les tècniques audiovisuals més avançades. Guiada pel rigor científic i l'ètica, La Marató de TV3 combina aquest plantejament amb la voluntat de ser també un programa d'entreteniment. En el programa col·laboren figures del món de la música, el teatre, el cinema o l'esport, al costat de molts altres voluntaris anònims que desinteressadament, dediquen el seu temps a atendre les trucades de les donacions en les seus telefòniques o en altres tasques de suport.

Per aconseguir els seus objectius, La Marató de TV3, que va néixer com un programa de televisió, ha anat evolucionant i creixent al llarg dels anys, i compta ara també amb dos suports culturals com són el Disc de La Marató i el Llibre de la Marató. Artistes, escriptors, discogràfiques, editors ... en definitiva, el món cultural, col·labora per recaptar fons, sensibilitzar la població i divulgar l'abast de les malalties que tracta cada edició.

Els resultats de les diverses edicions de La Marató han demostrat la capacitat de convocatòria i cohesió de TV3, així com la capacitat de la societat catalana de reunir-se un acte solidari. La reacció de la població és tan exitosa per la quantitat de diners recaptats com pel nombre de ciutadans i empreses que es mobilitzen per la causa. Els primers, col·laborant amb les seves donacions i treball, i organitzant actes en suport de La Marató, més de 1.000 arreu dels Països Catalans. El món empresarial aporta el seu treball, productes i serveis o donacions, i així fa possible que la totalitat dels fons recaptats es destini a la sensibilització i investigació.

Des de 1992 fins a la data d'avui diversos motius han centrat les diferents edicions i s'han recaptat gairebé 130 milions d'euros, tot un èxit.

Recaptacions
Datos facilitados por La Fundació de La Marató de TV3

I el 2009 sota el tema de "Les malalties minoritàries" vam entrar nosaltres a formar part d'aquesta gran família solidària amb la nostra modesta aportació. Vam decidir que fos Vilafranca del Penedès el lloc triat i després de múltiples gestions amb l'Ajuntament i departaments culturals, la cosa anava prenent forma.

Realitzaríem un esdeveniment de caràcter medieval en què crearíem en un mateix espai diferents zones: una dedicada a fer un campament medieval, una altra dedicada al tir amb arc, una de tallers medievals, una altra de jocs i una taverna.

Perquè tot això arribés a bon port comptem amb la col·laboració de grups de recreació, companys nostres, arribats de diferents punts de la geografia espanyola.
D'una banda vinguts d'Aragó els Fidelis Regi, del País Basc, els Iparreco Iaunac i de La Rioja la Milicia Conjejil de la Rioiia. Amb aquests aliats la cosa no podia fracasses i no ho va fer, només la pluja va desmerèixer una mica l'esdeveniment però al final va ser un èxit que ens va deixar amb més ganes de tornar a repetir en edicions futures.

Vam ser fins i tot inclosos per sortir en directe al programa de La Marató TV3 que va presentar Josep Cuní on al costat dels presentadors que van venir a l'esdeveniment, Xavier Coral i Pol Marsà (al qual vam vestir del segle XIII per a realitzar la connexió), vam poder ensenyar i explicar tot el que havíem muntat i estàvem fent.


Mes fotos de l'esdeveniment a:

I aquest video